Häromveckan

DSC07428..så var det dags att städa uteplatsen för denna säsongen och fixa med växterna som fortfarande fanns kvar. Tomatplantorna vi sådde i våras har verkligen gett så mycket tomater att vi inte behövde köpa på nån månad eller så. Men nu när soltimmarna blivit färre så fanns det en massa gröna tomater kvar. DSC07433Ungefär så här mycket. Lite synd att slänga och inte så goda att äta som de är, så jag testade något nytt..DSC07439Nämligen att lägga in dem. Man skulle först koka upp en lag och sen koka med tomaterna en stund…DSC07443..innan de fick åka ner i burkarna. Eftersom vi aldrig testat innan visste vi inte vad det skulle smaka som. Det komiska var att det smakade ungefär exakt som syltlök, haha! Men nu har vi testat detta i alla fall..DSC07421Någon dag innan hade jag bakat kanelbullar..DSC07426..man kan göra flera olika sorter av samma deg..DSC07437..och när ugnen ändå var i gång så gjorde vi morotsmüsli. Så gott!!

Så bara för det är så gott så kommer receptet här:

Morotsmüsli

  • 5 dl havregryn (eller 2,5 dl havregryn och 2,5 dl rågflingor)
  • 2 morötter, grovt rivna (ca 4 dl)
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1/4 tsk mald ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 2 msk rapsolja, eller smält kokosolja
  • 2 msk honung eller sirap

  • 1 dl kokos
  • 1,5 dl fröer (jag hade solroskärnor och pumpakärnor)
  • 1 dl russin
  • 1/2 dl chiafrö, hackade aprikoser eller något annat kul du har hemma

Blanda alla de första ingredienserna i en skål, blanda så att liksom morotssaften kommer in i havregrynen. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper (jag tar dubbelt bakplåtspapper så slipper man diska plåten).

Sätt in  i 175 grader varm ugn och torka i sådär 30-40 min, rör emellanåt. Det kan ta lite längre men morötterna ska liksom bli torkade. Lägg i de övriga ingredienserna de sista 10 min. Ta sen ut plåten och låt kallna innan du häller i burkar. Müslin kan fortfarande kännas lite lite otorr, men den kommer torka när den kallnar.

DSC07457Eftersom vädret varit lite mer blåsigt och regnigt har jag hunnit sticka klart en sjal. Den blev inte som jag ville, men nu är den i alla fall klar. Det blir också ett andra bidrag till månadens sypepp 🙂 Sjalen heter Spearmint Tea och mönstret finns att ladda ner gratis från Ravelry.  Den stickas uppifrån och ner så man ökar på var sida så sjalen liksom växer ut och blir som en halvmåne. Spetsen skulle egentligen varit längre, men stickorna jag hade var för korta så sjalen fick inte plats längre och garnet tog slut det med. Så det blev helt enkelt en kortare spetskant. Ibland får man bara hålla modet uppe och satsa på längre rundstickor nästa gång..DSC07467När jag fäste de sista trådarna öste regnet ner. Rabatterna var verkligen fulla av vatten, vilken tur det finns gummistövlar 🙂DSC07474

Annonser

5 reaktioner till “Häromveckan”

  1. wow, morotsmüsli?! aldrig hört talas om, men lät både spännande och gott. hur gör jag? vad har jag i? (förutom morötter då, obviously). vad äter du det till? haha, så många frågor men blev så himla nyfiken!

    Gilla

    1. Brukar äta på filmjölk, har man äppelmos till blir det verkligen toppen! 🙂 Men funkar på yoghurt också såklart (men kanske vanilj eller naturell). Har inget exakt recept för brukar blanda lite som, men skrev upp receptet på ett ungefär här ovanför 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s